0%
Still working...

Weboldal – így készül

Hogyan lesz weboldalam?

Weboldal – legyen, vagy ne legyen?

Elsőként el kell döntened, hogy szükséged van-e egyáltalán weboldalra. Ehhez néhány kérdést összeírtam, gondold végig, hogy meg tudjuk majd beszélni, mire van pontosan szükséged. (Ha tudod, akkor ezt a részt nyugodtan ugord át.)

 • Az ügyfeleid (nevezzük most annak, akár vendégeknek hívod, akár szülők, vagy tanítványok, vagy vásárlók) hogyan találnak meg téged? Kik ők és mit akarnak tőled? Vagy mit akarhatnak tőled?
 • Milyen a kapcsolatod az ügyfeleiddel? Személyesen, online vagy mindkét formában tudsz kapcsolódni hozzájuk?
 • Amit kínálsz az ügyfeleidnek, azt csak személyesen tudod adni nekik, vagy online, csomagküldéssel is?
 • Mit szeretnél a weboldaladdal elérni? Vásároljanak a weboldalon keresztül? Rendeljék meg és te postázod? Jelentkezzenek be hozzád időpontra? Tájékozódni tudjanak a termékeidről vagy szolgáltatásaidról? Rendszeresen írni szeretnél nekik, tanítanád őket valamire
 • Mi a pontos célod?

A weboldalak öt fő részből állnak:

 1. Domain név – ez a dragakisweboldalam.hu vagy bármi ehhez hasonló. Ez ugyanazt a célt szolgálja, mint a telefonszám, ezen keresztül érnek el bennünket.
 2. Tárhely – ez olyan, mint a házépítéshez a telek. Soha senki nem fogja megnézni, milyen jó kis telek van a házunk alatt, de telek nélkül nem tudjuk a házat sem felépíteni. Kell egy hely, ahova a házat, azaz a weboldal motorját telepítjük.
 3. Motor – ez lesz maga a ház. Ez működteti, ez strukturálja a rendszert. (Ha velem fogsz dolgozni, ez a motor a wordpress lesz.)
 4. Design / template – ez a vakolat a házon. Ettől látjuk nagyon szépnek vagy kopottasnak a tartalmat. Ettől lesz kedve olvasgatni az oldalon a látogatónak, vagy ez lesz az, ami azonnal elriasztja.
 5. Tartalom – amit a szöveg, amit honlap látogatója elolvas; a kép, amit megnéz. Olyan, mint a ház berendezése, a bútorzat. Mobil, cserélhető, rendszeresen érdemes frissíteni, leporolni, tisztítgatni. Ha szép a berendezés, csodájára járnak, szívesen jönnek, ha poros a kárpit, arra senki nem fog leheveredni…

A weboldal kialakításának fő lépései:

Tárhely választás. Nagyon sok cég kínál tárhely szolgáltatást, azonban fontos az is, milyen az ügyfélszolgálat. Olyat érdemes választani, akik a telkünket időnként kigazolják, és ha egy gödörre van szükségünk tudnak adni ásót. Én évek óta a Magyar Hostingot ajánlom, nagyon rugalmas ügyfélszolgálatuk van, kedvezőek az áraik. Egy évre a tárhely díja bruttó 6.000 – 25.000 Ft között van. A 25 ezresen már több honlap fut, tehát indulásképp én mindenképpen egy kisebbet javaslok, mivel ezt idővel lehet bővíteni. Ha közösen dolgozunk, a tárhely és domain foglalás lépéseit elküldöm neked. Amennyiben másik tárhelyszolgáltatónál szeretnél tárhelyet foglalni, úgy nekem a weboldalad elkészítéséhez a „cPanel belépési kódjai” kellenek majd.

Motor felépítése – többféle motor is létezik, én a wordpress-t javaslom. Ennek feltelepítése a már meglévő tárhelyre kb. 5-15 percig tart. (Ne izgulj, ezt már én csinálom.)

Szerkezet, funkciók egyeztetése – Ahogy egy háznál fontos, hogy milyen szobákra és kiszolgáló helyiségekre van szükséged, úgy a weboldal kialakítása előtt is fontos eldönteni, hogy induláskor miket építsünk bele. Elegendő lesz, ha szöveges oldalak vannak benne, vagy szükséged van webáruházra is? Van-e olyan funkció, amit tudnia kell a weboldaladnak? Kell-e például időpont foglaló bele? Vagy kártyás fizetés? Nem baj, ha még nem tudod, hiszen ez egy olyan rendszer, hogy később is (szinte) bármit bele tudunk építeni, de kicsit könnyebb, ha már az elején nagy vonalakban tudjuk, kell-e edzőterem is a házadba, vagy inkább nagyobb mosókonyhára van szükséged.

Design választás – ez az egyik legnehezebb… Vannak fizetős és ingyenes designok is. A google-be beírhatjuk, hogy „wordpress template” vagy „free wordpress template”. Nézegetjük, válogatunk. A képeket és a szövegeket természetesen a saját honlapunkon majd ki tudjuk cserélni. Ha valamelyik design-ba bele tudjuk képzelni a saját honlapunkat (ennek a helyére azt írnám hogy, annak a helyére tennék egy amolyan képet), azt megpróbáljuk letölteni (letöltés vagy download). Ha sikerül, akkor megtaláltuk. A megtalált designt, templatet 5 perc alatt rá lehet applikálni a motorra. (Te vagy én, vagy együtt megtaláljuk, a motorra már én teszem rá.)

Ekkor jön a munka neheze. A testreszabás. Ilyenkor alakítjuk ki a template alapján, hogy mi hol legyen pontosan, melyik oldalon milyen szöveg szerepeljen stb. Ez egy kicsit hosszadalmasabb feladat, mert minden template kicsit másképp működik, és ennél a lépésnél a működésre is rá kell jönnöm. (Nekem meg kell találnom, hogy az adott templatenél mit minek nevezett el a készítője. Neked meg kell alkotnod a szövegeket: mit is szeretnél elmondani az oldal látogatóinak.)

Folyamatosan mindenki, minden érintett nézi a készülő munkát, aki szeretné, bele is nyúlhat, töltheti a tartalmat.

Amikor úgy döntünk, hogy a már látható weboldal vállalható (nem baj, ha nincs még minden rajta, hiszen egy jó weboldalt folyamatosan csinálni kell), akkor a meglévő domain nevet be kell állítani, hogy most már „kapcsolni” tudja a jó weboldalt.

Újabb menüpont bármikor kialakítható a wordpress motorral épített honlapokon. Bármikor újabb oldal beszúrható, a képek bármikor lecserélhetőek.

Ja, és nagyon-nagyon könnyen megtanulható, nem kell több érzék hozzá, mint egy szimpla szövegszerkesztőhöz.

Eredményül egy olyan weboldalt kapunk, amelyik

 • bárki által szerkeszthető, aki tud egy wordot használni (kb. ennyire lesz bonyolult egy wordpress motorral működő oldal)
 • rovatokra bontható: pl. bardosiskola.hu oldalon más-más pedagógus feladata a sporttal kapcsolatos hírek írása, vagy a továbbtanulással kapcsolatos információk feltöltése (stb.). Mindenkinek van saját jelszava a szerkesztő felülethez. A belépés után megírják az adott területhez kapcsolódó hírt, majd bejelölik egy négyzetben, hogy a weboldalon mely rovatokban jelenjen meg az írás. Így automatikusan megjelenik a főoldalon, és az adott rovat oldalon is ugyanaz a hír.

Az általam készített legfrissebb weboldalak:

A design kiválasztása után a bardoiskola.hu oldal publikálható változata 6-8 óra alatt készült el (ekkor még kevés olvasható cikk volt rajta), a tengerecki oldal a design után kb. 4-5 óra munka alatt, az óriástársas szintén kb. 6-8 óra alatt, a takuga és a kapifoto oldalakra is kb. 6-8 óra munkára volt nekem szükségem.

Ami időigényes – és ebben mindenképp a weboldal gazdájának a közreműködése szükséges:

 • megfelelő képeket keresni
 • a szöveges tartalmat megírni

Természetesen, ha van már egy alap, egy régi honlap, arról nagyon sok információ áthozható.

ÁRAK

 • Az én munkám 50.000 – 300.000 Ft közötti tartományban mozog – amit az igényeid határoznak meg, és ezen a sávon belüli pontos összeget csak az első – ingyenes – beszélgetés után tudom megmondani.
 • Tárhely – domain – ennek van egy éves díja, kb. évi 10-15.000 Ft. Ezt nem nekem, hanem a tárhelyszolgáltató felé fogod fizetni. Így jogilag is tied a domain, és a tárhelyeden lévő weboldal is. Nincs apró betű, nincs megtévesztés.
 • Ha saját fotóst, modelleket szeretnél a képek elkészítéséhez, velük külön kell megalkudnod.